Op de fiets naar Istanbul, en verder...


Hongarije

Goulash

 29-08-2022

Etappe 33 Simontornya - Szekszárd
54 km gefietst, totaal 2186 km

Als je naar Hongarije gaat moet je minstens één keer goulash eten”, lezen we in verschillende reisgidsen. Ook al zijn we vegetariërs, we moeten er een keer aan geloven. De kans deed zich vandaag voor, bij een gezellig eettentje langs de weg tegen lunchtijd. Goulashsoep met hertenvlees! Gelukkig geen rund- of varkensvlees uit de bio-industrie. We moeten toegeven, het was een heerlijke, rijk gevulde soep. Of we nog een hoofdgerecht willen bestellen? Nou nee, dit voorgerecht was meer dan genoeg als lunch, ook al hebben we er alweer een slordige 50 km opzitten.

De weg van vandaag leek veel op die van gisteren. Lange, rechte wegen door eindeloze (droge) mais-en zonnebloemvelden, afgewisseld met kale vlaktes (pushta's?). Vandaag alleen wat meer reliëf in de weg, dus dat betekent klimmen. Gelukkig ook weer heerlijk dalen met de koele rijwind in het gezicht, want het is nog steeds erg warm. De kwaliteit van de wegen lijkt per gemeente te verschillen. Op het ene stuk ligt er perfect glad asfalt, en enkele kilometers verderop zit de weg vol met barsten en gaten of ontbreekt het asfalt helemaal. Lijkt erop of het per gemeente onderhouden wordt en de ene een hoger budget heeft dan de andere.

Szekszárd is bekend om zijn wijncultuur. De host van ons pension wijst ons hierop en we moeten vooral de lokale wijn bij de wijnkelder Garay proberen. Nooit geweten dat Hongaarse wijn zo lekker kan zijn. In Nederland wordt die nauwelijks verkocht. We laten het ons goed smaken en mogen ook nog rondneuzen in de wijnkelders met vast heel interessante informatie, die helaas alleen in het Hongaars beschikbaar is. Voor ons blijft het dus bij plaatjes kijken.

« Vorige     Volgende »

 Reageren op dit bericht?